Ορεινός εναλλακτικός τουρισμός

16 - 17 Οκτωβρίου: ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ (ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – ΠΑΤΡΑ)

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, η ΑΤΡΑΠΟΣ σας προσκαλεί σε μια διήμερη πεζοπορική διάσχιση από τα Καλάβρυτα στην Πάτρα ακολουθώντας μια ιστορική διαδρομή.

Σύμφωνα με την ευρέως διαδεδομένη εξιστόρηση των γεγονότων, στις 25 Μαρτίου του 1821 ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε τη σημαία του αγώνα και κήρυξε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Η διαδρομή Μονή Αγίας Λαύρας - Πάτρα που θα ακολουθήσουμε μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτυπώνει το «ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ».

Η διαδρομή δεν είναι σηματοδοτημένη αλλά η ΑΤΡΑΠΟΣ μετά από αρκετή μελέτη, την εντόπισε, την κατέγραψε, την χαρτογράφησε και κατέληξε στη χάραξή της.

Η τωρινή μας εκδήλωση είναι μια ακόμη μικρή συνεισφορά μας στον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από τη Μονή της Αγίας Λαύρας και καταλήγει στο οινοποιείο της Achaia Clauss στην Πάτρα. Η διαδρομή διέρχεται από εξαιρετικής ομορφιάς τοπία της αχαϊκής ενδοχώρας, πυκνά δάση, ποτάμια, χωριά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ιστορικούς τόπους και θρησκευτικά μνημεία. Τα βελανιδοδάση Φλάμπουρων και Ποντιά, τα αχαϊκά Μετέωρα, τα πλατονοδάση και τις πηγές των ποταμών Σελινούντα και Γλαύκου, θρησκευτικά μνημεία όπως η Μονή Μακελαριάς, ιστορικά και παραδοσιακά χωριά όπως τα Φλάμπουρα, οι Λαπαναγοί, το Λεόντιο και το Πετρωτό. Η διαδρομή αποτελείται από μονοπάτια και μικρούς χωματόδρομους.

Αναλυτικό Πρόγραμμα:

1η ημέρα, Σάββατο 8 Οκτωβρίου:

  • Αναχώρηση από Αθήνα στις 06:00 από Αγία Παρασκευή, (Ελληνογαλλικό Λύκειο) και στις 8:00 από Πεδίον Άρεως (άγαλμα Αθηνάς, Λ. Αλεξάνδρας). Για τυχόν ενδιάμεσες επιβιβάσεις το λεωφορείο ακολουθεί τη διαδρομή Λ. Μεσογείων – οδός Φειδιπείδου – Λ. Αλεξάνδρας – Σταθμό Λαρίσης - Λ. Καβάλας – Εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου.
  • Άφιξη στις 9:30 π.μ. στο σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας κοντά στη Μονή Αγίας Λαύρας και άμεση εκκίνηση.
  • Η πορεία διέρχεται διαδοχικά, κοντά από το χωριό Κούτελη, το δρυοδάσος Κούτελης – Φλάμπουρων, το χωριό Φλάμπουρα, το δρυοδάσος Ποντιά, το πλατανόδασος ρέματος, τη Μονή Μακελαριάς, τον ποταμό Σελινούντα, το χωριό Λαπαναγοί, τα αχαΐκά Μετέωρα και καταλήγει στο χωριό Λεόντιο.
  • Στάσεις προβλέπονται στο χωριό Φλάμπουρα, το δάσος Ποντιά και τη Μονή Μακελαριάς.
  • Διάρκεια πορείας ~ 8 ½ ώρες.
  • Διαμονή σε σκηνές στο χωριό Λεόντιο.

2η ημέρα, Κυριακή 9 Οκτωβρίου:

  • Εκκίνηση της πεζοπορίας στις 8:30 π.μ.
  • Η πορεία διέρχεται διαδοχικά από τις πηγές Σελινούντα, τους συνοικισμούς Κουναβαίικα και Βεταίικα, κοντά από τα ελατοδάση της Θάνας στο Παναχαϊκό όρος, το πλατανόδασος του ποταμού Γλαύκου, τις πηγές Ζουμπάτας, το χωριό Μοίρα, το συνοικισμό Λατσαίικα, το χωριό Πετρωτό και καταλήγει στο οινοποιείο Achaia Clauss.
  • Στάσεις προβλέπονται στο πλατανοδάσος του ποταμού Γλαύκου, τις πηγές Ζουμπάτας, και το χωριό Πετρωτό.
  • Διάρκεια πορείας ~ 8 ώρες.
  • Επίσκεψη στο οινοποιείο με ξενάγηση και οινογνωσία και γεύμα σε διπλανό εστιατόριο.
  • Αναχώρηση για Αθήνα στις 18:30
  • Άφιξη στην περίπου στις 22:00

Γενικές Πληροφορίες:

Ελάχιστος αριθμός συμμετοχών 15.

Περιορισμένες συμμετοχές λόγω υγειονομικού πρωτοκόλλου στο λεωφορείο και θα τηρηθούν όλα τα μέτρα για τον Covid-19, που θα ισχύουν την ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τις μετακινήσεις με λεωφορεία απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης που να ισχύει την ημερομηνία της εκδρομής ή πιστοποιητικό rapid test 48 ωρών για τους μη εμβολιασμένους.

Σε όλη τη διάρκεια της διήμερης πεζοπορίας θα υπάρχει η κατάλληλη υποστήριξη με αυτοκίνητο για τη μεταφορά των σκηνών των υπνόσακων κλπ. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας οι συμμετέχοντες θα μεταφέρουν μόνο το σακίδιο πλάτης με τα απολύτως απαραίτητα (νερό και λίγη τροφή). Σε αρκετά σημεία της πεζοπορίας θα μπορεί να γίνεται ανεφοδιασμός με οτιδήποτε κριθεί απαραίτητο όπως νερό, αναψυκτικά, τρόφιμα, ρούχα κλπ. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας θα υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς όσων κουραστούν με το αυτοκίνητο συνοδείας.

Το κόστος της συμμετοχής είναι 90€/άτομο και περιλαμβάνει την μεταφορά με το λεωφορείο, την υποστήριξη για τη μεταφορά των αποσκευών, σκηνών, υπνόσακων κλπ. με αυτοκίνητο, το πρωινό στο Λεόντιο και τους οδηγούς της πεζοπορίας.

Αν δεν υπάρξει ικανοποιητική συμμετοχή θα εξετασθεί η δυνατότητα μεταφοράς με ιδιωτικά αυτοκίνητα και η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί κατόπιν συνεννόησης.

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής: Χρήστος Φαλλιέρος: 6945808684 – Γιάννης Ζαχαρίας: 6937086670 και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Share