Ορεινός εναλλακτικός τουρισμός

Αρχική > Πρόγραμμα > 2013 > Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013: ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ - ΛΙΜΝΗ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ: Πεζοπορική και περιβαλλοντική εκδρομή
Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013: ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ - ΛΙΜΝΗ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ: Πεζοπορική και περιβαλλοντική εκδρομή

flag elΚυριακάτικη εκδρομή στη Λίμνη Στυμφαλίας

Η λίμνη Στυμφαλίας αποτελεί το σημαντικότερο περιβαλλοντικό στοιχείο της περιοχής. Αυτή καθορίζει την τοπική γεωγραφική και αναπτυξιακή φυσιογνωμία. Θεωρείται κατά κύριο λόγο ως φορέας οικολογικών αξιών κι ενός έντονου μυθολογικού φορτίου.

Η εκδρομή περιλαμβάνει:

Α) Επίσκεψη στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας έχει σκοπό να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, καθώς και την αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας. Βασικοί στόχοι του μουσειολογικού σχεδιασμού είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. Η επιδίωξη αυτή αποτυπώνεται μουσειολογικά με την ανάπτυξη της έκθεσης σε δύο ενότητες: η πρώτη αφορά το περιβάλλον της περιοχής, ενώ η δεύτερη αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Β1) Πεζοπορία (~ 1 ½ ώρα) από το μουσείο προς την ακρόπολη και τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Στυμφάλου σε επαφή με τη Στυμφαλία λίμνη με κατάληξη στα ερείπια της Μονής Ζαρακά και επίσκεψη στο παραδοσιακό και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος χωριό Κιόνια, Προαιρετική πεζοπορία (~ 1 ώρα) στο μονοπάτι ερμηνείας περιβάλλοντος του πλατανόδασους του ρέματος Κακαβούλα.

Η αρχαία Στύμφαλος ήταν κανονικά ρυμοτομημένη με οικοδομικά τετράγωνα τοποθετημένα κανονικά στο εσωτερικό ενός ακανόνιστου πολυγώνου. Στην αρχαία αυτή πόλη έχει εντοπισθεί ιερό ίσως της Αθηνάς ή της Αρτέμιδας. Επίσης έχουν εντοπιστεί 3 νεκροταφεία και επιτύμβιες στήλες με χαραγμένα γυναικεία ονόματα. Στον υστεροκλλασικό και ελληνιστικό οικισμό έχουν εντοπιστεί δίπλα στη λίμνη Στάδιο Παλαίστρες ναοί κτίρια με κιονόκρανα και λοιπά.

Η μονή Ζαρακά Χτίστηκε περίπου το 1225 μ.Χ. από μοναχούς της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, μέλη του μοναστικού τάγματος των Κιστεριακιανών οι οποίοι εγκαταστάθηκαν και στην Ελλάδα. Το Μοναστήρι λειτούργησε περίπου 50 χρόνια και είναι γνωστό ως αβαείο του Ζαρακά.

Β2) Πεζοπορία (~ 3 ώρες) στο λεγόμενο «μονοπάτι του Παυσανία» από το χωριό Κιόνια, που περνάει από το χωριό Δροσοπηγή, συνεχίζει βόρεια από το χωριό Καρτέρι και καταλήγει στην Καστανιά.

Η Δροσοπηγή ή Μπάσι που βρίσκεται στις νότιες παρυφές του όρους Κυλλήνη (Ζήρεια), βορειοδυτικά της λίμνης Στυμφαλίας, σε υψόμετρο 800 μέτρων.

Η Καστανιά βρίσκεται σε υψόμετρο 1100μ. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του όρους Κυλλήνη ή Ζήρεια.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν μία από τις δύο δραστηριότητες (Β1) και (Β2).

Συγκέντρωση όλων των συμμετεχόντων στο χωριό Καστανιά.

Αναχώρηση (για την Αθήνα) 8:00 π.μ. από το άγαλμα Αθηνάς, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Πεδίον Άρεως. Επιστροφή γύρω στις 9 μ.μ.
Το πρόγραμμα της εκδρομής μπορεί να αλλάξει εφόσον κριθεί απαραίτητο για τυχόν αστάθμητους παράγοντες.
Δηλώσεις συμμετοχής έως 10 Οκτωβρίου.
Πληροφορίες / Κρατήσεις: Χρήστος Φαλλιέρος 6945 808 684, Ζαχαρίας Γιάννης 6937 086 670 και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

flag frDimanche excursion au lac Stymfalias

Chers amis,

Avec la rentrée 2013, nous avons le plaisir de vous annoncer la première sortie de notre association ATRAPOS pour le Dimanche 13 Octobre!

Cette fois le choix a été porté sur le site de STYMPHALIA:

Visite du musée de l'environnement de Stymphalia et randonnée autour des villages proches du lac. Voir plus: http://www.piop.gr/PiopMuseum.asp?id=772&nt=18&Lang=4&MuseumID=770

Deux propositions de randonnée s'adressent à vous:

R1: Visite de la forteresse mycénienne de STYMPHALOS et traversée du vallon arboré avec des sources entre les villages de Karteri et Kastania

R2: Randonnée de 3h à travers le chemin de Pausanias en passant par les villages de Drossopigi, Karteri et Kastania.

Comme d'habitude départ du lycée (LFH) vers 7h 30 (8h centre ville/leof. Alexandras)

Retour prévu 20h00 sur Athènes

Le prix sera de 22 euros (transport et randonnée avec guide)

Prévoyez un pique nique et des vêtements de saison.

Salutations amicales

Yannis ZACHARIAS
www.atrapos.com

Share